• Αποτελεσματικό και χρήσιμο για την επιδερμίδα
  • Το χαμομήλι χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες σε όλον τον κόσμο και είναι ένα από τα φαρμακευτικά φυτά που συστήνονται για μια ποικιλία από καταστάσεις που αφορούν την υγεία.
  • Βότανο με θεραπευτικό οπλοστάσιο
  • Μυστικό της μακροζωίας
  • Χαμομηλέλαιο: Ο φυσικός σύμμαχος της ομορφιάς!
  • Η ιστορία του χαμομηλιού ως θεραπευτικό βότανο ξεκινάει από πολύ παλιά. Πολλές αναφορές στις θεραπευτικές του δυνάμεις έχουν βρεθεί από τους Γερμανούς, τους Έλληνες, τους Αιγύπτιους και τους Ρωμαίους. Οι Αιγύπτιοι και οι Σκανδιναβοί το αφιέρωσαν στους θεούς του ήλιου.
  • Το χαμομήλι έχει επίσης ονομαστεί “γιατρός των φυτών”, γιατί τα ασθενικά φυτά του κήπου δυναμώνουν όταν φυτεύεται γύρω τους χαμομήλι.

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το όνομά του προήλθε από το άσπρο χρώμα που δίνει στα λιβάδια (χαμαί και μήλον, όπου μήλον = το πρόβατο στα αρχαία και χαμαί = πάνω στο έδαφος) και οι δύο ποικιλίες του που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι το γερμανικό χαμομήλι (Matricariarecutita) και το ρωμαϊκό (Chamaemelumnobile).

Το χαμομήλι το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα.  Οι άραβες γιατροί συνιστούσαν το έλαιό του για εντριβές. Από τον 1ο αιώνα μ.Χ ήταν γνωστή η δράση του επί του πεπτικού συστήματος.

Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο και μάλιστα οι Αιγύπτιοι το είχαν αφιερώσει στο θεό Ήλιο, που ήταν ιατρός των μολυσματικών νόσων. Είναι πιθανότατα το ίδιο φυτό με το χαμαίμηλον του Γαληνού και μία από τις ανθέμιδες του Διοσκουρίδη.

Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε ευρέως το χαμομήλι για τις θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητές του και αρκετές φορές το συνέδεσε με τελετές, προλήψεις, τραγούδια, και με διάφορες ιστορίες Λέγεται όταν κόψεις ένα λουλούδι από χαμομήλι και έχεις βάλει κάτι στο μυαλό σου, πρέπει να μετρήσεις τα πέταλά του, αν τα πέταλα είναι ζυγός αριθμός, αυτό που επιθυμείς θα επιτευχθεί, αν είναι μονός δεν θα έχεις την ανάλογη επιτυχία, αγάπης κ.λπ.

Η χριστιανική παράδοση έχει αφιερώσει το χαμομήλι στον Άγιο Γεώργιο, προφανώς γιατί ανθίζει κοντά στην γιορτή του (23 Απριλίου). Λέγεται παλιά στόλιζαν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου με λουλούδια από χαμομήλι, διότι το χαμομήλι είχε τα δυο χρώματα, το κίτρινο κεφάλι αντιπροσώπευε τις αρρώστιες και τα βάσανα και το λευκό πέταλο την ευτυχία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ή της περιφοράς της εικόνας οι προσκυνητές έπαιρναν τα λουλούδια του χαμομηλιού από την εικόνα και τα τοποθετούσαν στο εικόνισμα της οικίας των για να προφυλάσσονται από τις ασθένειες. Όταν κάποιος νοσούσε από την οικογένεια, έφτιαχναν ιατρικά παρασκευάσματα μέσα έριχναν και λίγο διαβασμένο χαμομήλι για να πιάσει όπως λέγανε το γιατρικό.

 

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

-Αντιμετωπίζει τα δερματικά προβλήματα: Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η τοπική εφαρμογή χαμομηλιού σε έκζεμα μπορεί να έχει το 60% της αποτελεσματικότητας μιας κρέμας με 0,25% υδροκορτιζόνης.

-Βελτιώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια: Οι μαύροι κύκλοι θα μειωθούν, ενώ η τανίνη του χαμομηλιού μπορεί να περιορίσει το πρήξιμο.

-είναι αντισηπτικό και καταπραϋντικό των ερεθισμών του δέρματος-για την ακμή, το έκζεμα, τις φλεγμονές, τα εγκαύματα-για τις αλλεργίες των ματιών-μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των πληγών-μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ντεμακιγιάζ-το χαμομήλι χρησιμοποιείται σαν βασικό συστατικό σε πολλά καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης.

-Επουλώνει τις πληγές, τα εγκαύματα και καταπραΰνει τα εκζέματα.

-Προσφέρει λύση σε διάφορα δερματικά προβλήματα, από ακμή, μέχρι ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις από μύκητες.

-Έχει αντισηπτική και αντι-ερεθιστική δράση.

-Είναι εμμηναγωγικό και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου.

-Είναι ένα εξαιρετικό συστατικό καλλυντικών, καθώς χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές απαλυντικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του στο δέρμα, κυρίως δε σε προϊόντα καθαρισμού, ντεμακιγιάζ, αλλά και ενυδάτωσης.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

  1. Φυσικό καθαριστικό

Το χαμομήλι έχει απίστευτες επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, καθαριστικές και ενυδατικές ιδιότητες και θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας.

  1. Λευκαίνει την επιδερμίδα

Το χαμομήλι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό λευκαντικό για το δέρμα. Βοηθά στη λάμψη της επιδερμίδας και την κάνει να ακτινοβολεί. Συσφίγγει τους πόρους και κάνει το δέρμα πιο λείο και απαλό.

  1. Μειώνει το πρήξιμο και τους μαύρους κύκλους στα μάτια

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Όνομα: Χαμομήλι

Επιστημονική ονομασία: Χαμαίμηλον το κοινόν ή Ματρικαρία το χαμαίμηλον – Matricariachamomilla

Οικογένεια: Συνθέτων

Άλλα ονόματα: Χαμόμηλο, καμηλάκι, το λουλούδι του Αϊ Γιώργη

Το χαμομήλι είναι ένα πασίγνωστο βότανο. Το γένος του περιλαμβάνει περισσότερα από 70 είδη, ωστόσο στην Ελλάδα απαντά ένα μόνο είδος.

Είναι διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία, σε καλλιεργούμενους αγρούς, κήπους, πλαγιές, σε εύκρατα κλίματα. Στο κοινό χαμομήλι, τα άνθη κατανέμονται σε ταξιανθίες-κεφάλια που μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές της μαργαρίτας. Το όνομα του σημαίνει μήλο που είναι κάτω στο έδαφος (χάμω – μήλο). Είναι φυτό ποώδες και ζει ένα χρόνο (μονοετές). Αρωματικό και φαρμακευτικό.

Το ύψος του φθάνει ως 60 εκ. με φύλλα πτεροειδή και κεφάλια ανθέων πολύ μικρά, λευκού χρώματος. Έχει λείο βλαστό και είναι πολύκλαδο. Ευδοκιμεί σε εδάφη ασβεστούχα ουδέτερα ή ελαφρώς αλκαλικά και θέλει ζέστη και ήλιο.

Από το χαμομήλι, για βότανο-θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα κεφάλια των ανθέων, νωπά ή αποξηραμένα, που συλλέγονται με το χέρι ή ειδικές χτένες, όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθιση, από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Απλώνονται και ξηραίνονται σε σκιερό μέρος, σε θερμοκρασία που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ο C.

Το Χαμομήλι, ή Χαμοπούλα, (MarticariaChamemilla) πήρε το όνομα του από το άρωμά του (μήλο του εδάφους) και ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι ο Ιπποκράτης (460-370 π. Χ.), ο πατέρας της Ιατρικής που το θεωρούσε εμμηναγωγό και φάρμακο κατά της υστερίας. Είναι μονοετής πόα της οικογένειας των Συνθέτων ή Κομποζίτων (δικοτυλήδονα), η επιστημονική ονομασία του είναι Chamomilla. Η πιο γνωστή ποικιλία του χαμομηλιού που φύεται και ευδοκιμεί στην Μεσόγειο και ιδίως στην Πελοπόννησο, είναι η Chamomillarecutita.

Έχει λεπτά φύλλα, δις ή τρις πτεροσχιδή, σε προμήκη τμήματα, τ’ άνθη του σχεδόν τριχοειδή σχηματίζουν μοναχικά κεφάλια, με ανθίδια λευκά γλωσσοειδή, σχηματισμένα γύρω από το κεντρικό κίτρινο στέλεχος του άνθους, κωνικό προεξέχοντα ταξιανθικό τους δίσκο, που είναι σχηματισμένος από πολύ μικρά σωληνοειδή άνθη. Το χαμομήλι έχει επίσης ονομαστεί «γιατρός των φυτών», γιατί όπου φύεται, το ριζικό του σύστημα βοηθάει όλα τ’ ασθενικά φυτά που φύονται μαζί του.

Είναι φυτό που φθάνει σε ύψος από 0,05 έως και 0,60 εκατοστά περίπου. Αποτελείται από πολυκλαδικό όρθιο και λείο βλαστό. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο. Από το φυτό συλλέγονται μόνον τ’ άνθη, όταν ανοίξουν καλά και πριν αρχίσουν να πέφτουν τα πέταλά των. Στην συνέχεια αποξηραίνονται σε σκιερό ή σκοτεινό μέρος και συσκευάζονται συνήθως αεροστεγώς για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο περισσότερο οι ουσίες που περιέχονται στα συλλεγόμενα άνθη. Μετά το πέρας.

Το χαμομήλι έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στους οργανισμούς και βοηθά εναντίον διαφόρων παθήσεων. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και βέβαια ο Ιπποκράτης ο πατέρας της Ιατρικής το θεωρούσε ως το πιο θαυματουργό βοτάνι για πολλές περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ευρέως, οι επιστήμονες ερευνητές συνεχίζουν ν’ ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία σχετικά με τις ενεργές ουσίες και ιδιότητες που περιέχει, για την βοήθεια παρασκευής διαφόρων σκευασμάτων φαρμακευτικής και καλλυντικής χρήσης.

Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Chamomilla, ενώ το γένος περιλαμβάνει περί τα 70 είδη το γνωστότερο των οποίων του είναι η Chamomillarecutita ή Matricariachamomilla, που στα ελληνικά αποδίδεται ως Χαμαίμηλον το κοινόν ή Ματρικαρία το χαμαίμηλον. Πήρε το όνομα του από το άρωμα του και την χαμηλή ανάπτυξή του (μήλο του εδάφους). Ταπεινό σε εμφάνιση, αλλά με πολύ σημαντικές ιδιότητες, θεωρείται από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά. Η δράση του εξάλλου είναι γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες εκμεταλλεύονταν τις πολύτιμες και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Σύγχρονες έρευνες επαληθεύουν την χρησιμότητα του χαμομηλιού ως φάρμακο σε ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Το χαμομήλι περιέχει αιθέριο έλαιο (προαζουλένιο, φαρνεζένιο, σπιροαιθέρα, α-βισαβολόλη), φλαβονοειδή (αβθεμιδίνη, ρουτίνη, λουτεολίνη), κουμαρίνες, χολίνη, τανίνες και τον πικρό γλυκοζίτη ανθεμικό οξύ και βλεννίνες. Περιέχει επίσης, πυρίτιο, άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

Κανένα από τα συστατικά του χαμομηλιού δεν μπορεί να δράσει τόσο από μόνο του, όσο το σύνολο των συστατικών στοιχείων. Τα άνθη δίνουν ένα αιθέριο έλαιο που έχει βαθύ κυανό χρώμα. Χάρη στη συνεργασία των αιθέριων ελαίων με τα φλαβονοειδή, τις κουμαρίνες και τις βλεννίνες αποκαλύπτονται οι θρεπτικές αξίες του χαμομηλιού. Τα σπουδαιότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου του χαμομηλιού είναι η άλφα-δισαβολόλη και η χαμαζουλίνη, στις οποίες οφείλονται οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Το χρώμα του χαμομηλιού οφείλεται στην χαμαζουλίνη. Είναι ένας υδρογονάνθρακας που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ανακουφίζει από τον πόνο. Η χαμαζουλίνη και η δισαβολόλη είναι υπεύθυνα επίσης για την δράση του χαμομηλέλαιου στο δέρμα και στο βλεννογόνο. Η δισαβολόλη επουλώνει τις πληγές και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμολυσματικές ιδιότητες για το στομάχι. Ο συνδυασμός μαζί με τη χαμαζουλίνη είναι ένα ισχυρό αντιβακτηριακό.

Το χαμομήλι μεταξύ άλλων περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο.

ΜΕΛΕΤΕΣ

Πρόσφατες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το χαμομήλι όχι μόνο χαλαρώνει, αλλά μειώνει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη.

Σε μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπιστώθηκε ότι το χαμομήλι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και λειαίνει τις μυϊκές ίνες. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται ειδικά στη χρήση των 3 βασικών συστατικών του χαμομηλιού, την απιγενίνη, τη λουτεολίνη και τη βισαβολόλη (όλα ανήκουν στην κατηγορία της υδροξυλάσης). Η ικανότητα του χαμομηλιού να καταπραΰνει και να ηρεμεί τον οργανισμό αποδείχτηκε επίσης σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eulji στη Νότια Κορέα.

Σε 56 ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία της στεφανιαίας νόσου και χειρουργική επέμβαση εφαρμόστηκε αρωματοθεραπεία με συνδυασμό λεβάντας, χαμομηλιού και νερολί. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε μόνο νοσηλευτική φροντίδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έκανε αρωματοθεραπεία μείωσε σε σημαντικό βαθμό το άγχος και βελτίωσε τον ύπνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.Κλινικά στοιχεία αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού

Το γεγονός ότι το χαμομήλι αποτελεί ένα φυτό για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης επιβεβαιώθηκε από μια κλινική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Η μελέτη αυτή έγινε το 2009, αλλά τα δεδομένα και τα συμπεράσματα ξαναμελετήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν πέρυσι. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν μια ομάδα από 19 άτομα που είχαν διαγνωστεί με άγχος και συνυπάρχουσα κατάθλιψη και 16 άτομα που είχαν ιστορικό άγχους και κατάθλιψης. Αυτές οι ομάδες μελετήθηκαν μαζί με μια ομάδα ελέγχου 22 ατόμων που δεν έπασχαν από άγχος ή κατάθλιψη ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν.

Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες είτε 220 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος χαμομηλιού (με 1,2% απιγενίνη) είτε εικονικό φάρμακο. Και τα 2 χορηγήθηκαν σε μορφή κάψουλας. Η περίοδος θεραπείας διήρκεσε 8 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας οι συμμετέχοντες λάμβαναν 1 κάψουλα την ημέρα. Σε όσους παρουσίασαν λιγότερα οφέλη όταν πραγματοποιήθηκε η μέτρηση του άγχους τους έγινε αύξηση σε 2 κάψουλες κατά τη δεύτερη εβδομάδα, 3 κάψουλες την τρίτη εβδομάδα, 4 την τέταρτη εβδομάδα και 5 για τις υπόλοιπες εβδομάδες.

Το κύριο μέσον για την αξιολόγηση της επιτυχίας της θεραπείας ήταν η Κλίμακα Άγχους Χάμιλτον (HAM-A), στην οποία χρησιμοποιούνται ερωτηματολόγια για να καθοριστεί το επίπεδο του άγχους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης την Κλίμακα Κατάθλιψης του Μπεκ και τον Δείκτη Μέτρησης της Ψυχολογικής Ευημερίας, καθώς και την Κλίμακα Κλινικής Σφαιρικής Εντύπωσης για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 57% από την ομάδα που χρησιμοποίησε το εκχύλισμα χαμομηλιού μείωσε σε σημαντικό ποσοστό το άγχος (περισσότερο από 50%) σύμφωνα με την Κλίμακα Άγχους Χάμιλτον. Τρία χρόνια αργότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια πραγματοποίησαν επανεξέταση των δεδομένων της μελέτης προκειμένου να καθοριστεί αν η θεραπεία με χαμομήλι για το άγχος και την κατάθλιψη θα μπορούσε να θεωρηθεί «κλινικά σημαντική». Αυτό βέβαια δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς συναδέλφους να διαπιστώσουν αν το χαμομήλι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία σε ασθενείς στους οποίους έχει γίνει διάγνωση.

Μετά τη διερεύνηση των δεδομένων της μελέτης σε βάθος, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα ήταν «κλινικά σημαντικά» και επεσήμαναν τα εξής: «Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι σύμφωνα με την Κλίμακα Άγχους Χάμιλτον με την πάροδο του χρόνου υπήρξε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των συνολικών αποτελεσμάτων όσον αφορά το χαμομήλι έναντι του εικονικού φαρμάκου σε όλους τους συμμετέχοντες».

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Κλίμακα Άγχους Χάμιλτον των οποίων η μέτρηση έγινε μόνο για μια χρονική περίοδο 8 εβδομάδων, δηλαδή σύντομη για μια θεραπεία με βότανα, συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Τι συμβαίνει όταν το χαμομήλι χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους;

Η μελέτη δεν επιβεβαιώνει μόνο την αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης, αλλά και ότι τα αποτελέσματα αυξάνονται στη διάρκεια ενός μεγαλύτερου χρονικό διαστήματος. Οι παραδοσιακοί βοτανολόγοι συνήθως συνιστούν τη χρήση βοτάνων κατά του άγχους όπως το χαμομήλι, η λεβάντα, το βαλσαμόχορτο και άλλα για μια περίοδο από 3 μήνες ως 1 έτος προκειμένου να υπάρξουν πλήρη αποτελέσματα. Μετά από αυτό το διάστημα, συχνά συνιστάται να συνεχίζεται η χρήση τουλάχιστον σποραδικά ή όπως απαιτείται.

Το κοινό χαμομήλι έχει αναγνωρισθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σαν μια φυσική φυτική πηγή αρώματος στα τρόφιμα (κατηγορία Ν2). Η κατηγορία αυτή δείχνει πως το χαμομήλι δύναται μεν να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα τρόφιμα σε ορισμένες ποσότητες, αλλά υπάρχει πιθανότητα περιορισμού λόγω πιθανού ενεργού συστατικού στο τελικό προϊόν. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ευρέως σαν έγχυμα. Στις ΗΠΑ, το κοινό χαμομήλι θεωρείται GRAS, δηλαδή ως ασφαλές για την υγεία του ανθρώπου (GRAS= GenerallyRecognizedAsSafe).

Η μονογραφία Ε της Γερμανικής Επιτροπής ενέκρινε τη χρησιμοποίηση του χαμομηλιού για τη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων όπως, γαστρεντερικών σπασμών, φλεγμονωδών ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος, φλεγμονών του δέρματος (εξωτερική επιφάνεια) και των βλεννωδών μεμβρανών καθώς και για την θεραπεία δερματικών ασθενειών που έχουν προκληθεί από διάφορα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων και της στοματικής κοιλότητας.

Επίσης ενέκρινε τη χρησιμοποίηση του χαμομηλιού σε φλεγμονές και ερεθισμούς της αναπνευστικής οδού (με εισπνοή) και των γενετικών οργάνων (λουτρά και πλύσεις).

ΛΑΔΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ

Είναι αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιφλογιστικό. Καταπραΰνει τον κνησμό του εκζέματος και της ακμής. Καθαρίζει το δέρμα και θεραπεύει σκασμένα χέρια και πόδια. Κάνοντας μαλάξεις με λάδι χαμομηλιού αντιμετωπίζεται τις κράμπες στα πόδια και τις νευραλγίες. Είναι επουλωτικό και καθαριστικό των πληγών. Ιδανικό για τα συγκάματα των μωρών. Κάνοντας μασάζ στη κοιλιά αντιμετωπίζονται οι κολικοί και με μασάζ στο στήθος το κρυολόγημα. Αυτόνομο ή σε συνδυασμό με την καλέντουλα ηρεμεί το καμένο από τον ήλιο δέρμα. (aftersun).

Έχει καταπραϋντικές, ηρεμιστικές, μαλακτικές, αναπλαστικές, καθαριστικές, αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ανακουφίζει άμεσα από κνησμό, δερματικές παθήσεις, αλλεργίες, ακμή.

Το χαμομηλόλαδο έχει όλες τις ιδιότητες του χαμομηλιού και του ελαιόλαδου. Είναι αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιφλογιστικό. Καταπραΰνει τον κνησμό του εκζέματος και της ακμής. Καθαρίζει το δέρμα και θεραπεύει σκασμένα χέρια και πόδια. Αν κάνετε μαλάξεις με χαμομηλόλαδο αντιμετωπίζεται τις κράμπες στα πόδια και τις νευραλγίες. Είναι επουλωτικό και καθαριστικό των πληγών.
Ιδανικό για τα συγκάματα των μωρών. Κάνοντας μασάζ στη κοιλιά αντιμετωπίζονται οι κολικοί και με μασάζ στο στήθος το κρυολόγημα.