• Σημύδα: ένα θαυματουργό βότανο “γένους θηλυκού”.
  • Η σημύδα ανήκει στα βότανα για αποτοξίνωση.
  • Την αποκαλούν  «εξολοθρευτή της κυτταρίτιδας». Τον μεγαλύτερό της «εχθρό». Η σημύδα  αντιμετωπίζει δραστικά τα εσωτερικά αίτια που την προκαλούν και βελτιώνει ταυτόχρονα σημαντικά την όψη της επιδερμίδας.
  • Τα νεαρά φύλλα της σημύδας είναι πλούσια σε σαπωνίνες, υπεροσίδη, τερπένια και τανίνες. Συστατικά που μάχονται για να διώξουν την κυτταρίτιδα και να καταπολεμήσουν την κατακράτηση υγρών.
  • Η σημύδα θεωρείται το σύμβολο της άνοιξης, ένα δέντρο της ζωής και της γονιμότητας. Μαγικό δέντρο της Ινδίας της Σιβηρίας και των Ινδιάνων , δέντρο τις Σοφίας !

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η σημύδα παρουσιάζεται ως ιερό δέντρο των τουρκικών λαών της βόρειας Σιβηρίας. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, μία αρσενική και μία θηλυκή σημύδα εμφανίστηκαν στην απαρχή του ανθρωπίνου γένους. Για τους Ρώσους ήταν το σύμβολο της άνοιξης. Οι Κέλτες τη θεωρούσαν το δέντρο των νεκρών (τους σκέπαζαν με τα φύλλα της) αλλά πάνω από όλα, την είχαν ως σύμβολο μεταμόρφωσης γιατί φύτρωνε στις υψηλότερες πλαγιές από όλα τα άλλα φυλλοβόλα δέντρα.

Το όμορφο αυτό δέντρο ήταν γνωστό εκατοντάδες χρόνια πριν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι παλαιότεροι χρησιμοποιούσαν κάθε τμήμα του φυτού: τον φλοιό για δερματικές παθήσεις και πυρετό, τα φύλλα και τα άνθη για αποτοξίνωση την άνοιξη.

Η Αγία Χίλντεγκαρντ, το 12 ο αιώνα, ήταν η πρώτη που ανέφερε τη θεραπευτική δράση των ανθέων της σημύδας. Το 1565 ο ιταλός γιατρός Matthiole έγραψε: «Αν τρυπήσετε τον κορμό σημύδας με ένα τρυπάνι, θα βγει μια μεγάλη ποσότητα υγρού που έχει μεγάλη αξία κατά των λίθων στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη, αν το παίρνουμε για καιρό. Το υγρό αυτό απομακρύνει τις κηλίδες του προσώπου και κάνει το δέρμα όμορφο. Αν πλένετε το στόμα σας με αυτό, θεραπεύει τα στοματικά έλκη».

Ο φλοιός της σημύδας χρησιμοποιήθηκε από τους Ινδιάνους της Αμερικής για την κατασκευή δοχείων, για τις στέγες στις καλύβες τους και για την κατασκευή ελαφρών κανό. Αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά προσανάμματα γιατί ανάβει ακόμη κι αν είναι βρεγμένος. Από τον φλοιό εκχυλίζεται με ξηρή απόσταξη ένα έλαιο το οποίο στη Ρωσία χρησιμοποιείται για τον εμποτισμό δερμάτων, ώστε να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση επ’ αόριστον. Η πίσσα από σημύδα χρησιμοποιείται από τη νεολιθική εποχή για να γεμίζει τρύπες και ρωγμές. Οι Αμερικάνοι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν το τσάι από το φλοιό για τη θεραπεία της οσφυαλγίας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Επιστημονική ονομασία: Betulapendula (Βετούλη η Κρεμοκλαδής)

Οικογένεια: Ανήκει στην οικογένεια των Βετουλοειδών

Άλλα ονόματα: Στη χώρα μας τη συναντούμε με την ονομασία σημύδα ή μπέτουλα.

Περιγραφή: Η σημύδα είναι κομψό και γεμάτο χάρη δέντρο που φτάνει σε ύψος 20 -25 μέτρα. Εμφανίζεται με περίπου 40 είδη στη βόρεια εύκρατη και αρκτική ζώνη. Η σημύδα είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα και το συναντάμε συχνά στις βόρειες χώρες. Στην Ελλάδα, θα το βρούμε στα βόρεια της χώρας, σε υψηλά υψόμετρα.

Το δέντρο έχει λεπτά, ντελικάτα κλαδιά και φύλλα που κινούνται εύκολα στον άνεμο.χαρακτηρίζεται από τον λευκό, παπυρώδη φλοιό του, που αποσπάται κατά πλάκες. Η βάση του κορμού είναι γκρίζα και με ρυτίδες.Τα κλαδιά φέρνουν μικρά εξογκώματα. Δέντρο φυλλοβόλο. Φύλλα εναλλασσόμενα, ωοειδή, οξύληκτα, οδοντωτά, που το φθινόπωρο αποκτούν χρυσοκίτρινο χρώμα.

Ανθίζει Απρίλιο και Μάιο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα νεαρά φύλλα, οι οφθαλμοί, ο γαλακτώδης χυμός που συλλέγεται από τον κορμό και ο φλοιός. Τα φύλλα συλλέγονται στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι είτε πριν ανοίξουν είτε όταν ανοίξουν πλήρως. Όταν συλλέγεται ο φλοιός, δεν πρέπει να αφαιρείται ολόκληρος δακτύλιος γύρω από τον κορμό, γιατί το δέντρο θα μαραθεί.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Τα φύλλα περιέχουν ισχυρά διουρητικά φλαβονοειδή, αντι-φλεγμονώδη τανίνες και σαπωνίνες, καθώς και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Ο χυμός τους περιέχει ζάχαρη, φυτοορμόνες και πρωτεΐνες. Ο λευκό-γκριζωπός φλοιός περιέχει ρητίνες και την καμφορά σαν ένωση βετουλίνης που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.
  • Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φυτού έχουν τις ίδιες ιδιότητες με εκείνες των φύλλων.

ΛΑΔΙ ΣΗΜΥΔΑΣ

  • Το λάδι της σημύδας μπορεί να κάνει θαύματα αν συνδυαστεί με μασάζ σε όλο το σώμα και για την κυτταρίτιδα αλλά και για το τοπικό πάχος.
  • Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του δέρματος, ενισχύει την ενδυνάμωση του συνδετικού ιστού και λειαίνει το δέρμα, διασφαλίζοντας την καλή υγεία του. Το δέρμα δείχνει πιο καθαρό, λείο και λαμπερό.
  • Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στις δερματικές παθήσεις, κυρίως στις πανάδες και στις λειχήνες.
  • Συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και του εκζέματος.

 

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Τα νεαρά φύλλα της σημύδας έχουν διουρητική δράση, βοηθούν στην καύση του λίπους, και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, αλλά και στη μείωση του ουρικού οξέος. Τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα φρέσκα φύλλα σημύδας βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και ελευθερώνουν τον οργανισμό από ότι τον επιβαρύνει. Το εκχύλισμα από νεαρά φύλλα σημύδας έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ενεργειών του μεταβολισμού.

Δρα ως διουρητικό, αντισηπτικό και τονωτικό. Τα φύλλα της σημύδας είναι αποτελεσματικό ίαμα για την κυστίτιδα και άλλες φλεγμονές και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Αποβάλλει τα πλεονάζοντα υγρά από το σώμα. Ίσως, λόγω της καθαριστικής και διουρητικής της δράσης, το φυτό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για την ουρική αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς και τους ήπιους αρθριτικούς πόνους.

Επειδή τα φύλλα είναι πλούσια σε κάλιο, η χρήση τους ως διουρητικά δεν προκαλεί έλλειψη καλίου όπως συμβαίνει με τα διουρητικά φάρμακα.

Ο φλοιός περιέχει μπετουλινόλη (καμφορά της μπετούλας) και ένα γλυκοσίδιο (την μπετουλοδίση) που βοηθάει στη μείωση του σακχάρου, στην αποβολή της πέτρας από τα νεφρά, ξεφουσκώνει τα οιδήματα, τονώνει τις εκκρίσεις της χολής και ενισχύει τη λειτουργία των αρτηριών. Ο φλοιός του φυτού εκτός από διουρητικός ενεργοποιεί την πέψη και είναι αντιπυρετικός. Ο φλοιός καταπραΰνει το μυϊκό πόνο αν χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, βάζοντας την εσωτερική υγρή πλευρά του φρέσκου φλοιού πάνω στο δέρμα.

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ& ΣΗΜΥΔΑ

Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πoρτoκαλιoύ» πάνω στο δέρμα­. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Η σημύδα αποτελεί λοιπόν το ιδανικό προϊόν, το οποίο αντιμετωπίζει τα εσωτερικά αίτια που προκαλούν την κυτταρίτιδα ενισχύοντας τις ενέργειες του μεταβολισμού. Στα φλαβανοειδή, τα οποία αποτελούν το κύριο συστατικό των φύλλων της σημύδας, προσδίδεται η ονομασία της ως <<ο εξολοθρευτής της κυτταρίτιδας>>. Είναι Ιδανική για εαρινή και φθινοπωρινή κούρα αποτοξίνωσης και αναζωογόνησης του οργανισμού.