Είναι αναπλαστική. Αναπλάθει κύτταρα, αγγεία, μυϊκό ιστό. Γιατί αναπλάθει? Δίνει η άρνικα τα απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό (τον ταΐζει). Βάζει μπρος τον οργανισμό.

Η ιστορία της άρνικας μετράει από την αρχαία Ελλάδα. Οι αθλητές στον μαραθώνα χρησιμοποιούσαν λάδι άρνικας (το λάδι του μαραθωνοδρόμου) πριν και μετά το τρέξιμο (πρόληψη & αποκατάσταση).

Η πόσιμη άρνικα είναι τοξική για τον οργανισμό. Στα φάρμακα ακόμη και τα ομοιοπαθητικά προσλαμβάνεται λιγότερη ποσότητα καθαρής άρνικας απ ότι με τις κρέμες / αλοιφές.

Κατά την εκχύλιση ψυχρής έκθλιψης με βαθιά ωρίμανση (τρόπος παρασκευής), στοχεύουμε στις ιδιότητες της άρνικας. Μόνο με τη μορφή άρνικας ως εκχύλισμα το παίρνεις 100% για την τροφοδότηση του οργανισμού με τα απαραίτητα συστατικά.

Συνδυασμός χρήσης άρνικας με μολώχα: Πρώτα μολώχα για χαλάρωση του μυ και έπειτα άρνικα για τροφοδότηση του οργανισμού.

Χρήση άρνικας για πιασίματα, ψύξη και μελανιές.

Μέσος χρόνος αποκατάστασης 10-15 μέρες. Για βαριές περιπτώσεις χρήση άρνικας 3 φορές την ημέρα.

Βοηθάει στην αποκατάσταση και θεραπεύει νεύρα, τένοντες και συνδέσμους.

Όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αναπληρώσει μεσώ διατροφής ή λόγω ηλικίας ( σε όλες τις ηλικίες ο οργανισμός έχει τη δύναμη ανάπλασης, λόγω προχωρημένης ηλικίας όμως περιορίζεται ) τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπλαση, τότε αναλαμβάνει η άρνικα.

• Η απάντηση της φύσης στους μυϊκούς πόνους και όχι μόνο…
• Ανέκαθεν οι άνθρωποι είχαν μια αμφίδρομη σχέση φροντίδας με την φύση. Η φύση βέβαια επέμεινε να είναι πολύ πιο γενναιόδωρη από ότι εμείς. Πέραν των βασικών αγαθών που μας παρέχει για την επιβίωση μας, η φύση μας έχει χαρίσει απλόχερα τα καλύτερα της δώρα, τα βότανα. Ένα από αυτά είναι η άρνικα (Arnica Montana).
• Η άρνικα είναι χρήσιμο βότανο με ευρεία εφαρμογή. Μπορεί να είναι απαραίτητη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε απρόσμενα γεγονότα. Γι’ αυτό το λάδι από άρνικα πρέπει να είναι σε κάθε σπίτι, όπως και στη βαλίτσα για τις διακοπές.
• Ειδικό βότανο για την αγωγή μωλωπισμών, διαστρεμμάτων, ρευματικών πόνων.
• Arnica montana-Doronicummontanum,τοθαύματηςφύσης.
• Arnicamontana,το ισχυρότερο και ομορφότερο φαρμακευτικό φυτό με ένα πλήθος θεραπευτικές ιδιότητες.
• Δεν είναι λίγοι αυτοί που πίστευαν –όπως ο JohannWolfgangvonGoethe – και πιστεύουν ότι μέσα στην άρνικα βρίσκεται συμπυκνωμένη ενέργεια και ότι έχει την δύναμη να αναζωογονήσει το νευρικό σύστημα,το οποίο είναι τόσο δύσκολο να θεραπευτεί.
• Ενεργοποιεί τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.
• Η άρνικαχρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
• Ένα φυτό γεμάτο ευαισθησία,δύναμη και ενέργεια,άγνωστο στον περισσότερο κόσμο,αυτό και οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
• Κατάλληλο για ομοιοπαθητική.
• Άρνικα, μία μαργαρίτα που θεραπεύει.
• Το φυτό άρνικα που μοιάζει με μαργαρίτα στην όψη, έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες που ήταν γνωστές από την εποχή του Διοσκουρίδη. Στην Ελλάδα είναι αυτοφυές βότανο ενώ, τα τελευταία χρόνια, καλλιεργείται συστηματικά στην Ευρώπη για τις ευεργετικές ιδιότητες και τις χρήσεις της στην εναλλακτική ιατρική, την ομοιοπαθητική , τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα πρώτα στοιχεία για τις θεραπευτικές της ιδιότητες είναι από τον 16ο αιώνα, όταν ορειβάτες αντιλήφθηκαν τις θεραπευτικές της ιδιότητες, στην αποκατάσταση των τραυματισμών τους από τυχαία πτώση. Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, η άρνικα έγινε γνωστή για την ικανότητά της να επουλώνει μώλωπες, διαστρέμματα και μυϊκούς πόνους. Σήμερα, οι ομοιοπαθητικοί, βοτανολόγοι, και οι ιατροί από περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την άρνικα. Λόγω της σπανιότητάς της σε πολλά μέρη είναι προστατευόμενο είδος και καλλιεργείται ειδικά για φαρμακευτικές χρήσεις.

Στη δεκαετία του 1950 ο Ελβετός ολιστικός ιατρός AlfredVogel έγραψε ότι: “Η άρνικα μπορεί να βρεθεί στην Ελβετία οπουδήποτε μέχρι το ύψος των 2.500 μέτρων”. Λέγεται πως γενιές ελβετικών οδηγών των βουνών μασούσαν φύλλα αρνίκας για να αποτρέψουν την κόπωση που ήταν αποτέλεσμα της αναρρίχησης. Τα αποξηραμένα φύλλα τα χρησιμοποιούσαν ως υποκατάστατο του καπνού, για αυτό σε εκείνα τα μέρη η κοινή της ονομασία ήταν “mountaintobacco”-ο καπνός του βουνού ή ο βουνίσιος καπνός.
Ο Διοσκουρίδης την ανέφερε ως το “άλκιμο βότανο” πληροφορία την οποία συναντάμε στα γραφτά κείμενα του Ιταλού γιατρού και βοτανολόγου PierandreaMattioli.

Σύμφωνα με ένα ευρωπαϊκό παραμύθι, η ιατρική αξία της άρνικα ανακαλύφθηκε από βοσκό που παρατήρησε ότι τραυματισμένα πρόβατα και κατσίκες έλκονταν από το φυτό αυτό.

Στη Ρωσική παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται η άρνικα για αθηροσκλήρωση, αιμοραγίες της μήτρας, στηθάγχη, κόπωση, διαστρέμματα, καρδιακή ανεπάρκεια και αλωπεκία που οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.

Η άρνικα χρησιμοποιείται για πολλούς αιώνες και στην Αμερική. Οι ινδιάνοι τη χρησιμοποιούσαν για να παράγουν θεραπευτικές αλοιφές και βάμματα.

Λόγω της σπανιότητάς της η άρνικα, σε πολλά μέρη, είναι προστατευόμενο φυτικό είδος και καλλιεργείται ειδικά για φαρμακευτικές χρήσεις. Στην Γερμανία η συλλογή της ελέγχεται αυστηρά και απαιτείται ειδική άδεια ενώ απαγορεύεται η συλλογή της για εμπορικούς σκοπούς. Στην Ελβετία θεωρείται είδος που κινδυνεύει και η συλλογή της με σκοπό το κέρδος απαιτεί ειδική άδεια. Στην Ουγγαρία θεωρείται ότι είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση και είναι από τα πολύ λίγα είδη που απαγορεύεται η συλλογή του!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μορφολογικά εκ πρώτης μας θυμίζει μια όμορφη κίτρινη αγριομαργαρίτα. Η άρνικα (Arnicamontana) είναι ποώδες, πολυετές φυτό ύψους από 15 έως 60 εκ. Η πόα αυτή έχει στέλεχος όρθιο, ευθύ, χνουδωτό και λίγο διακλαδισμένο. Έχει φύλλα ωοειδή και απλωμένα πάνω στο έδαφος, πιο μεγάλα στη βάση. Τα άνθη της έχουν ζωηρό κίτρινο χρώμαμε πορτοκαλί κέντρο και μεγάλα, περιφερειακά γλωσσοειδή ανθίδια. Η εποχή της ανθοφορίας της είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, εποχή κατά την οποία γίνεται και η συγκομιδή της. Τα μέρη της που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως τα κεφάλια των ανοιχτών ανθέων αλλά και η ρίζα και τα φύλλα της. Γενικά χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του φυτού κατά την ανθοφορία του.

Χαρακτηρίζεται από ισχυρό και ευχάριστο άρωμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε όσο πιο μεγάλο υψόμετρο βρίσκεται, τόσο πιο αρωματικό είναι.Η άρνικα είναι ένα γένος που απαριθμεί περίπου τριάντα ποώδη πολυετή είδη που ανήκουν στην οικογένεια asteraceae, που ανήκει και ο ηλίανθος. Λέγεται ότι το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη “αρνάκις” που σημαίνει δέρμα αρνιού λόγου της υφής των σεπάλων που καλύπτονται από μαλακά τριχίδια που περιβάλλουν τον ανθό.
Η πατρίδα της είναι η Ευρώπη – από την Ιβηρική Χερσόνησο έως το νότιο τμήμα της Σκανδιναβίας, μπορεί να βρεθεί και στη Σιβηρία και τα Καρπάθια. Καλλιεργείται στη Βόρεια Αμερική. Η λέξη Montanaαναφέρεται στο φυσικό οικοσύστημα, αφού φύεται στις ορεινές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Είναι διαδομένη σε λιβάδια και τυρφώδεις περιοχές, μέχρι την ανώτερη αλπική ζώνη και γενικά προτιμάει όξινα εδάφη και τόπους που διατηρούν υγρασία. Δεν τη συναντάμε στη βαλκανική και την ιταλική χερσόνησο ούτε στα βρετανικά νησιά. Στη χώρα μας τη βρίσκουμε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Οι αξιοσημείωτες και θαυμάσιες θεραπευτικές ιδιότητες της άρνικας οφείλονται στα ποικίλα συστατικά της.
Η Άρνικα περιέχει αιθέρια έλαια, τερπενικέςλακτόνες αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυακετυλένια και ταννίνη, δραστικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη και ισχυρά παυσίπονη δράση. Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες της άρνικας πηγάζουν από τα παράγωγα θυμόλης που έχει στη σύστασή της. Η θυμόλη, είναι αποτελεσματική όσον αφορά την αγγειοδιαστολή, η οποία κατ’ επέκταση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και των υγρών σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, δρώντας έτσι σαν ισχυρό αντιφλεγμονώδες σε φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος. Η άρνικα, επιπλέον, διεγείρει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στη θεραπεία και ανακούφιση από τη συσσώρευση των υγρών σε τραυματισμένες αρθρώσεις, πρησμένους μύες και μελανιασμένους ιστούς. Τα έλαια που περιέχει ενεργούν απολυμαντικά και βοηθούν στην επούλωση των πληγών, τα δε φλαβονοειδή ενεργούν μαζί με άλλα συστατικά ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα. Η αρνικίνη και το γαλλικό οξύ που περιέχει η άρνικα ως κύριο συστατικό, καθορίζουν τις θεραπευτικές αλλά και τις δηλητηριώδεις ιδιότητές της.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΡΝΙΚΑΣ

• Αντιαρθριτικές
• Αντιρρευματικές
• Αντισηπτικές
• Απολυμαντικές
• Αντιμικροβιακές
• Τοπικές αντιερεθιστικές
• Αντιφλεγμονώδεις

ΆΡΝΙΚΑ: ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ

Η άρνικα είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα στην ομοιοπαθητική. Εκτιμάται η αναλγητική και η αντιφλεγμονώδης δράση της. Εφαρμόζεται αμέσως μετά από τραυματισμούς για να ξεπεραστεί το σοκ, για την θεραπεία οιδημάτων και μωλώπων, όπως και για πρόληψη λοιμώξεων. Οι ειδικοί στην ομοιοπαθητική τη συστήνουν μετά από γέννηση, σε χειρουργικές επεμβάσεις συμπεριλαμβανομένων των οδοντιατρικών, μετά από ατυχήματα κ.α. Επιπλέον χρησιμοποιείται για πολλές άλλες καταστάσεις, όπως στηθάγχη, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εσωτερικά αιματώματα, χρόνιο πόνο και νευρολογικές παθήσεις.
Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι η άρνικα είναι τοξική όταν λαμβάνεται από το στόμα! Γι’ αυτό στα ομοιοπαθητικά φάρμακα χρησιμοποιείται σε πολύ υψηλή αραίωση.
Η τοπική εφαρμογή του εκχυλίσματος άρνικα είναι ασφαλής, πολύ αποδοτική και γι’ αυτό πολύ διαδεδομένη. Η άρνικα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για πόνους στους μύες, από υπερφόρτωση, από αθλητισμό ή σωματική εργασία, μετά από τραυματισμούς.
Ησυχάζει τους πόνους και τις φλεγμονές μετά από εγκαύματα ή τσιμπήματα εντόμων.

ΛΑΔΙ ΑΡΝΙΚΑΣ

Το έλαιο της άρνικας παράγεται από φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη του φυτού με τη μέθοδο της εκχύλισης, όπως δηλαδή η καλέντουλα και το σπαθόλαδο. Είναι διαφορετικό από το αιθέριο έλαιο του ίδιου φυτού που είναι τοξικό λόγω της τοξίνης helenalinπου περιέχει. Δεν πρέπει να συγχέεται με το αιθέριο έλαιο της άρνικας που είναι τοξικό και δεν χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία.
-Οι αθλητές και οι χορευτές το λατρεύουν, και χρησιμοποιούν το έλαιο της άρνικας σαν λάδι massage για ζέσταμα και μετά την άσκηση σε πονεμένους μύες και αρθρώσεις, καθώς και για να ανακουφιστούν από την ένταση της προπόνησης.
-Θεωρείται το ιδανικότερο λάδι για μασάζ κατά του άλγους των αρθρώσεων και των μυών.Κάνοντας μασάζ με λάδι άρνικας σε μυϊκούς πόνους και σε ρευματικούς πόνους έχουμε άμεση ανακούφιση.

-Έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα κουρασμένα, πονεμένα πόδια αλλά και τα πόδια που πάσχουν από φλεβίτιδα.
-Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαστρεμμάτων – στραμπουλήγματα, εξαρθρώσεων και οιδημάτων λόγω θλάσης.
-Συμβάλει θεαματικά στην ανακούφιση των πόνων της πλάτης και των ώμων και στην ακαμψία των αρθρώσεων.
-Βοηθαέι άμεσα στη μείωση των φλεγμονών, των μελανιών και των μωλώπων.Κάνοντας επάλειψη με λάδι άρνικας σε σημείο που έχουμε χτυπήσει, το δέρμα δεν σπάει και ανακουφίζεται αμέσως.

– Χρησιμοποιείται στο ερεθισμένο δέρμα για ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων.

-Είναι αξιοσημείωτη η δράση της σε δερματοπάθειες, όπως είναι η ακμή, τα εκζέματα, οι χιονίστρες και διάφορες άλλες φλεγμονές χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ:

• Ερεθίζει τους βλεννογόνους ιστούς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται εσωτερικά.
• Η άρνικα δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να καταναλώνεται από στόματος καθώς μπορεί να είναι δηλητηριώδης σε μεγάλες ποσότητες.
• Η άρνικα είναι γενικά ασφαλής όταν εφαρμόζεται τοπικά εξωτερικά.Ωστόσο όπως και τα περισσότερα βότανα έτσι και η άρνικα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση.Ποτέ παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση.Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος αν εφαρμόζεται σε κάποιο σημείο του δέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Δεν χρησιμοποιείται ποτέ σε ανοικτές πληγές και σε σκασμένο δέρμα.
• Δεν ενδείκνυται σε άτομα που είναι αλλεργικά στην άρνικα και τα συστατικά της. Όσοι είναι αλλεργικοί στην ελεναλίνη, τοξίνη που περιέχεται στην άρνικα, θα πρέπει να αποφύγουν την χρήση.
• Άτομα με υπερευαισθησία, οιέγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες, καλό είναι να απέχουν από τη χρήση του τόσο ισχυρού λαδιού της άρνικας, ακόμα και στη διαλυμένη μορφή του.
• Άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπαθείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν από την χρήση, καθώς η άρνικα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

ΜΕΛΕΤΕΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ:

Σε πρόσφατη έρευνα κλινικών δοκιμών, διερευνήθηκε πόσο ευεργετική είναι μια γέλη, που παρασκευάζεται από φρέσκο βάμμα άρνικας για την οστεοαρθρίτιδα. (ArnicaMontanaGel για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα, Kneusel, Weber&Suter, 2002). Η έρευνα διήρκεσε έξι εβδομάδες και σχεδόν 90% των ασθενών σημείωσε βελτίωση. Μάλιστα, μετά την τρίτη εβδομάδα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας στο γόνατο. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από αρθρίτιδα, είναι πραγματικά ελπιδοφόρο ότι αυτό το φαρμακευτικό φυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Είναι αποδεδειγμένο κλινικά ότι η τοπική εφαρμογή του διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση. Η άρνικα είναι ένα καταπληκτικό βότανο επωφελές για αρθριτικούς, μυϊκούς πόνους και διαστρέμματα.
Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για τη θεραπεία της κούρασης και της υπερβολικής καταπόνησης των μυών. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, έδειξε πως οι μαραθωνοδρόμοι που άπλωναν την άρνικα στο δέρμα τους πριν τον αγώνα παρουσίαζαν λιγότερο πόνο και δυσκαμψία αργότερα